Hoppa till huvudinnehåll
AI tar över världen - dyra uppköp, kontroversiell musik och diabetesdiagnoser på 10 sekunder
AI making an inmpact in all industries

Innehållsförteckning

Introduktion

Stora investeringar i AI

Regleringar för etisk AI

AI inom underhållning

AI och hälsa

AI:s genomslag i samhället

Sammanfattning

AI:s genomslag i samhället

Sammanfattning

 

Introduktion

Artificiell intelligens (AI) är ett av de snabbast växande teknikområdena just nu. AI-system blir allt bättre på att utföra komplicerade uppgifter som att generera text, känna igen bilder och förstå naturligt språk. I den här artikeln tittar vi närmare på några aktuella exempel på hur AI påverkar allt från tech-bolagens affärer till vår vardag och kultur.

Stora investeringar i AI

Tech-jättar som Google och Apple satsar miljardbelopp på AI just nu. Google investerade nyligen $2 miljarder i AI-startupen Anthropic, som tagit fram AI-modellen Claude som konkurrerar med ChatGPT. Apples nya M3-chip har starkare AI-kapacitet för att kunna träna AI-modeller effektivare.

Plattformen Kora låter användare monetera sina AI-chatbots genom att dela intäkter när användare prenumererar. De erbjuder upp till $20 per användare i USA. De stora investeringarna visar att AI anses vara en avgörande framtidsteknik.

 

Regleringar för etisk AI

Samtidigt växer oron för etiska risker med AI. President Biden utfärdade nyligen ett dekret om säker, trygg och pålitlig AI som betonar vikten av rättvisa och icke-diskriminerande AI-system.

Vid AI Safety Summit kom länder som USA, Kina och EU överens om att samarbeta kring AI-säkerhet och adressera bias-risker. Regleringarna syftar till att minimera skador när AI integreras i samhället.

 

AI inom underhållning

AI börjar nu användas inom musik och gaming. Beatles släppte låten "Now and Then" med John Lennons röst återskapad med maskininlärning. Doritos utvecklade AI-teknik för att stänga av chipspackets prasslande ljud så gamers kan äta under spelets gång.

Men AI-skapad musik är kontroversiellt då det reser frågor om upphovsrätt och etik. Tekniken möjliggör att avlidna artister kan "återupplivas", vilket vissa anser är omoraliskt. Detta visar att AI:s genombrott inom kultur möter motstånd.

 

AI och hälsa

Inom medicin kan AI nu diagnostisera sjukdomar snabbare och mer precis än mänskliga experter. Ett AI-system kan diagnostisera typ 2-diabetes på bara 10 sekunder genom att analysera skillnader i rösten.

AI:s förmåga att upptäcka subtila mönster i stora datamängder gör att den kan overträffa läkare i vissa diagnoser. Men det finns oro för att patienters integritet hotas när känsliga hälsodata används för att träna AI-modeller.

 

AI:s genomslag i samhället

AI har nu integrerats i så många aspekter av våra liv att Collins Dictionary utsåg "AI" till 2022 års ord. Detta återspeglar hur AI tagit sig in i vardagen, kulturen och affärsvärlden.

Men alla är inte positiva. Debatten om AI:s etik och påverkan på jobb är het. Regleringar krävs för att minimera riskerna med AI samtidigt som innovation uppmuntras. Än så länge är dock utvecklingen ohämmad.

 

Sammanfattning

Denna artikel har gett några exempel på AI-trender just nu, från stora investeringar i AI till dess genombrott inom musik och medicin. Trots oro för etiska risker sprider sig AI snabbt. Dela gärna om du har tankar om AI:s påverkan på samhället!

Do you want content, news or other for your site?

Namn
Om du ger oss webbadressen till din Facebook/Meta sida eller LinkedIn kan vi få lite mera information om er verksamhet.

Etiketter